Twój dobry sąsiad – psychiatra - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2008)
Prezydent podpisał ustawę, która zobowiązuje do wprowadzenia Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego na lata 2009–2013. Skala zaniedbań i braków jest olbrzymia. Musi powstać 400 zespołów leczenia środowiskowego, o 1500 trzeba zwiększyć liczbę łóżek na oddziałach psychiatrycznych, o 1400 na oddziałach dla osób uzależnionych i o 2000 na oddziałach opiekuńczo-leczniczych. Zagrożeń jest dużo. Pierwszym jest obawa odnośnie do nakładów na program.