DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMMedical robots in cardiac surgery - Nawrat, Zbigniew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Chirurgia jest związana ze złożonym postępowaniem wymagającym dokładnej kontroli pozycji i siły w czasie operacji. Artykuł stanowi krótki przegląd możliwości aplikacyjnych robotów w zakresie kardiochirurgii. Współczesna historia robotyki medycznej w chirurgii została utworzona przez amerykańskie telemanipulatory da Vinci i Zeus, ale rozwija się następne pokolenie chirurgicznych robotów. Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii (FCSD) realizuje konsekwentnie projekt polskiego robota Robin Heart oraz innowacyjnych, mechatronicznych narzędzi. Potencjalny obszar stosowania robotów w kardiochirurgii obejmuje dziś takie procedury, jak: operacje naprawcze zastawek serca, serca i naczyń oraz rewaskularyzację laserową. Autor rozważa również możliwość zastosowania robota do wszczepiania i serwisowania sztucznych narządów układu sercowo-naczyniowego.