DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMOlbrzymi tętniak prawdziwy lewej komory serca - Bugajski, Paweł; Jarząbek, Radosław; Greberski, Krzysztof; Olszewski, Roman; Jedliński, Ireneusz; Duszyńska, Małgorzata; Wardęga, Tomasz; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Tętniak lewej komory jest najczęściej spowodowany zawałem mięśnia sercowego. Prawdziwy czy rzekomy – o tym w wielu przypadkach dowiadujemy się dopiero podczas operacji. Opis przypadku: 61-letni mężczyzna zgłosił się do szpitala z powodu osłabienia, pogarszającej się tolerancji wysiłku fizycznego oraz duszności. Nie zgłaszał typowych dolegliwości dławicowych. W badaniu TEE rozpoznano zawierający skrzepliny tętniak rzekomy ściany tylno-dolnej lewej komory, w koronarografii zaś – rozsianą miażdżycę tętnic wieńcowych z amputacją GO i bez zmian krytycznych w GPZ. Podczas aneurysmektomii i pomostowania tętnic wieńcowych stwierdzono olbrzymi, przemieszczający serce tętniak prawdziwy lewej komory zrośnięty z przeponą. Dyslokacja serca uniemożliwiła kaniulizację aorty – zastosowano kaniulę do tętnicy udowej. Komorę zszyto met. Cooleya i wykonano 2 pomosty aortalno-wieńcowe. Wyniki: Przebieg pooperacyjny powikłany był przejściową psychozą i zapaleniem płuc. Chory w stanie dobrym w 14. dobie opuścił oddział kardiochirurgii. Wnioski: Pierwszym objawem zawału serca mogą być dolegliwości związane z obecnością olbrzymiego tętniaka lewej komory. Tętniak rozpoznany echokardiograficznie jako rzekomy w trakcie zabiegu okazać się może tętniakiem prawdziwym. Nietypowa kaniulizacja tętnicza może zwiększyć bezpieczeństwo przeprowadzonej operacji.