TORAKOCHIRURGIARak płuca: leczenie operacyjne chorych z ograniczoną rezerwą oddechową - Kowalewski, Janusz; Dancewicz, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Resekcja miąższu płucnego pozostaje jedynym sposobem postępowania dającym szansę na wyleczenie chorego na raka płuca. Jednakże zaledwie 15–25% spośród tych chorych jest operowanych ze względu na zaawansowanie choroby lub ograniczoną funkcję układu krążenia i oddechowego. Bardzo ważne jest, aby pacjentów takich prawidłowo zakwalifikować i przeprowadzić leczenie z niskim wskaźnikiem pooperacyjnych powikłań i śmiertelności. W pracy omawiane są badania czynnościowe układu oddechowego niezbędne do prawidłowej oceny chorych (spirometria, zdolność dyfuzyjna płuc, przewidywanie pooperacyjnej funkcji układu oddechowego oraz testy wysiłkowe). Uwzględnione jest także właściwe przygotowanie chorego do zabiegu operacyjnego (konieczność zaprzestania palenia tytoniu, stosowanie leków rozszerzających oskrzela i antybiotyków, fachowa rehabilitacja oddechowa). Dodatkowo przedstawione są zalety i warunki wykonania ograniczonych resekcji miąższu płucnego w tej grupie chorych (resekcje „rękawowe”, segmentektomia, resekcja brzeżna) oraz mniej inwazyjny dostęp operacyjny (VATS), jak również połączenie resekcji guza z operacją zmniejszającą objętość płuc. Autorzy podkreślają konieczność ścisłej współpracy torakochirurga, anestezjologa i onkologa, aby zaoferować tym chorym potencjalnie uzdrawiającą metodę leczenia.