Nowe taktyki leczenia przerzutów nowotworowych do kości - Pawlicki, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Zmiana taktyki leczenia przerzutów nowotworowych do kości, możliwość zastosowania nowych technik leczenia operacyjnego, częściowo radioterapii i nowej generacji bifosfonianów, wymusza postępowanie wielodyscyplinarne. Udowodnienie wysokiej skuteczności postępowania chirurgicznego i jego wpływ na jakość życia, jak i przeżycia, wprowadza tę metodę leczenia jako jedną z podstawowych u wybranych chorych. W wielu przypadkach konsultacja ortopedyczna powinna rozpoczynać postępowanie lecznicze, które coraz częściej powinno być uzupełniane leczeniem bifosfonianami, zwłaszcza w wybranych jednostkach chorobowych. Mimo braku aparatury napromienianie, które jakkolwiek nie zastępuje postępowania chirurgicznego jest jedną z podstawowych metod wpływających na poprawę jakości życia. Często optymalnym leczeniem jest kojarzenie tych metod postępowania uzupełniającego, wysoko specjalistycznego leczenia wspomagającego, w tym rehabilitacji fizycznej. Tak stosowane postępowanie może nie tylko zapewnić u części chorych (10-40 proc.) wieloletnie przeżycie, ale obniżyć znacznie koszty leczenia, głównie poprzez zmniejszenie odsetka chorych unieruchomionych i objętych wyłącznie leczeniem objawowym zawierającym opiekę pielęgniarską, leczenie powikłań, koszty hospitalizacji.