TORAKOCHIRURGIAPostępowanie chirurgiczne w leczeniu raka jasnokomórkowego nerki naciekającego żyłę główną górną - Parissis, Harry; Blach, Andrzej; Krawczyk, Arkadiusz; Walsh, Kevin; Veeresingam, Dave; DaCosta, Mark (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Cel: Próba stworzenia algorytmu postępowania chirurgicznego w leczeniu raka jasnokomórkowego nerki naciekającego żyłę główną górną w zależności od poziomu penetracji nowotworu do żyły głównej dolnej. Metoda: Propozycja algorytmu postępowania chirurgicznego w zależności od wysokości nacieku żyły głównej dolnej (poziom I–IV nacieku). Wyniki: 1. Przedoperacyjne wykonanie rezonansu magnetycznego dla określenia poziomu zaawansowania raka jasnokomórkowego w stosunku do żyły głównej dolnej. 2. Śródoperacyjne użycie przezprzełykowego badania ECHO dla oceny rozległości w stosunku do układu żyły wrotnej oraz ruchomości guza. 3. Niezbędna jest ścisła współpraca kardiochirurga z zespołem anestezjologów i urologów. Rozpoczęcie zabiegu od uruchomienia zmienionej nowotworowo nerki. Kontynuacja zabiegu uzależniona od resekcyjności nowotworowej nerki. Uruchomienie żyły głównej dolnej nad- i podprzeponowo. Poziom I–II nacieku: przerywane użycie zacisków żylnych do klemomowania żyły głównej dolnej oraz użycie cell savera. Poziom III: zastosowanie krążenia pozaustrojowego (kaniulacja żylna; żyła główna górna i żyła udowa prawa). Kontrola ujścia żyły głównej dolnej do prawego przedsionka. Użycie manewru Pringla i przygotowanie się do zaklemowania aorty brzusznej powyżej pnia trzewnego. Otwarcie prawego przedsionka, uruchomienie guza od dołu i góry z następczym jego wyłuszczeniem i usunięciem. Poziom IV lub podejrzenie niemożności wykonania całkowitej trombektomii w poziomie III: użycie krótkotrwałego całkowitego zatrzymania krążenia w KPU. Plastyka ubytku powstałego w żyle głównej dolnej po resekcji nowotworu łatą osierdziową. Wnioski: Powodzenie zabiegu jest ściśle zależne od dokładnej selekcji pacjenta przy kwalifikacji. Odseparowanie guza ze ścian żyły głównej górnej za pomocą technik endarterektomii oraz uzyskanie bezkrwawego pola operacyjnego (w celu dokładnego usunięcia nowotworu) jest najprawdopodobniej jednym z najważniejszych czynników rokowniczych.