TECHNIKI OBRAZOWANIAUbytek przegrody międzyprzedsionkowej typu sinus venosus rozpoznany za pomocą kardiologicznego rezonansu magnetycznego – opis przypadku - Miszalski-Jamka, Karol; Głowacki, Jan; Kalarus, Zbigniew; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu sinus venosus jest rzadką postacią wrodzonych wad serca i wymaga właściwego rozpoznania. W pracy przedstawiono przypadek 23-letniej kobiety z podejrzeniem nadciśnienia płucnego. Zarówno echokardiografia przezklatkowa, jak i tomografia komputerowa nie pozwoliły na postawienie ostatecznego rozpoznania. Dopiero badanie kardiologicznego rezonansu magnetycznego uwidoczniło ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu sinus venosus z częściowym nieprawidłowym spływem żył płucnych. Pacjentka została przekazana do dalszego leczenia chirurgicznego.