Omdlenia w obrazie chorób neurologicznych - Leńska-Mieciek, Marta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Omdlenie jest objawem określanym jako nagła, przejściowa, ustępująca samoistnie utrata przytomności prowadząca zwykle do upadku. Patomechanizm omdlenia stanowi przejściowe, uogólnione zmniejszenie perfuzji mózgu, w wyniku której dochodzi do spadku przepływu krwi w obrębie tworu siatkowatego. Przyczynę jego wystąpienia mogą stanowić odruchowe zespoły omdleniowe (neurogenne), omdlenia ortostatyczne, zaburzenia rytmu serca jako przyczyna pierwotna, choroba organiczna serca oraz choroby naczyniowe mózgu (zespół podkradania). Diagnostyką omdleń zajmują się najczęściej interniści. Celem niniejszego opracowania jest przypomnienie, że omdlenia stanowią niekiedy część obrazu klinicznego schorzeń neurologicznych oraz są efektem uszkodzenia układu nerwowego lub też powikłaniem terapii stosowanej przez neurologów.