Postępowanie z chorymi z zaburzeniami świadomości - Palasik, Witold (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Postępowanie z chorymi z zaburzeniami świadomości stanowi obecnie bardzo poważny problem w neurologii i w wielu innych dyscyplinach medycyny. Bardzo duża liczba przyczyn powodujących zaburzenia funkcji mózgu wymaga od lekarza umiejętności odróżnienia, czy obserwowane zaburzenia świadomości są wynikiem pierwotnej choroby ośrodkowego układu nerwowego, czy też wynikiem innego procesu chorobowego.