Ogólnoustrojowe konsekwencje udarów mózgu - Pruszyński, Jacek J. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Udary mózgu są jednym z głównych problemów medycznych obciążających nie tylko osobę chorą, ale również krąg osób opiekujących się nią oraz pośrednio – poprzez koszty pomocy medycznej i socjalnej – całe społeczeństwo. W krajach rozwiniętych udar mózgu jest jedną z głównych przyczyn niesprawności fizycznej. O ile sam udar mózgu poprzez specyficzną dynamikę obrazu klinicznego i szybkość narastania objawów jest procesem trwającym niezbyt długo, o tyle jego następstwa i powikłania mogą towarzyszyć pacjentowi do końca życia. W niniejszym opracowaniu omówiono wybrane powikłania ogólnoustrojowe udarów mózgu, koncentrując się na zakażeniach, zaburzeniach układu krążenia, odleżynach, zakrzepicy żył głębokich i zatorach tętnic płucnych, hiperglikemii, zaburzeniach połykania i złamaniach kości.