Choroba Parkinsona u kobiet - Fiszer, Urszula (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Niewiele wiadomo o wpływie płci na rozwój i przebieg choroby Parkinsona (ChP). Stwierdzono, że ChP częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Obecnie zwraca się uwagę na związek hormonów płciowych z rozwojem tej choroby. Wiadomo, że estrogen wpływa na przekaźnictwo dopaminy, badacze są więc zainteresowani możliwością użycia go do spowolnienia progresji lub obniżenia ryzyka ChP. W prezentowanym artykule przedstawiono dane wskazujące, że natura ChP oraz odpowiedź na leczenie są uzależnione od płci.