Zastosowanie radioterapii u chorych ze stymulatorem serca Część II. Standardy napromieniania pacjentów ze stymulatorem serca – przegląd literatury - Ziółkowska, Ewa; Zarzycka, Małgorzata; Wiśniewski, Tomasz; Windorbska, Wiesława; Meller, Aleksandra (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Od kilku lat na całym świecie obserwuje się ciągły wzrost liczby pacjentów ze stymulatorami serca wymagających radioterapii. W dostępnym piśmiennictwie można znaleźć dużo publikacji oceniających wpływ promieniowania jonizującego na pracę stymulatorów zarówno in vitro , jak i in vivo oraz zalecenia dotyczące monitorowania chorych z rozrusznikiem serca poddawanych radioterapii. Nadal brak jest oficjalnych zaleceń postępowania towarzystw onkologicznych z takimi chorymi, z wyjątkiem ogólnych wytycznych sformułowanych przez American Association of Physicists in Medicine . Wiele ośrodków onkologicznych w Polsce napromienia omawianą grupę pacjentów, stosując własne standardy postępowania, które nie zawsze są zgodne z zaleceniami American Association of Physicists in Medicine. Celem pracy jest sformułowanie szczegółowych wytycznych bezpiecznego leczenia energią promienistą pacjentów ze stymulatorem serca na podstawie dostępnego piśmiennictwa.