Przypadek nietypowego rozsiewu raka pęcherza moczowego - Chorąży, Marek; Bajdor, Piotr; Nasiek-Palka, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Rak pęcherza moczowego jest jednym z najczęstszych nowotworów stwierdzanych u mężczyzn (po raku płuca, żołądka i prostaty), ale równie często występuje u kobiet i stanowi ok. 3% wszystkich nowotworów złośliwych. O postępowaniu terapeutycznym w największej mierze decyduje zakwalifikowanie chorego do grupy osób z rakiem powierzchownym lub inwazyjnym (naciekającym). Autorzy u 72-letniej chorej leczonej urologicznie z powodu raka pęcherza moczowego o cechach raka nieinwazyjnego stwierdzili rozrost patologiczny w obrębie tkanek miękkich lewego uda oraz osteolityczny ubytek kości kulszowej. Biopsja zmiany wykazała, że jest to rozsiew raka pęcherza moczowego. W badaniach laboratoryjnych oprócz anemii stwierdzono duże stężenie wapnia. W leczeniu zastosowano radioterapię paliatywną, nawodnienie oraz bisfosforany (klodronian disodowy). Uzyskano normalizację wyników oraz częściowe ustąpienie dolegliwości.