Artykuł oryginalnyMolekularne i biologiczne kryteria aktywności procesu infekcyjnego w przebiegu zakażenia drobnoustrojami Chlamydia - Khvorik, Dmitry F.; Tsyrkunov, Vladimir M.; Kostiuk, Svetlana A. (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Cel: Celem pracy była analiza molekularnych i biologicznych kryteriów aktywności procesu infekcyjnego w przebiegu różnych odmian zakażenia drobnoustrojami z rodzaju Chlamydia. Materiał i metody: Materiał badawczy stanowiły krew oraz wyskrobiny z cewki moczowej i kanału szyjki macicy. Przeprowadzono badania metodami: real-time PCR, immunofluorescencji bezpośredniej, immunoenzymatyczną oraz mikroskopii świetlnej. Wyniki: Oznaczenie stężenia DNA Chlamydia trachomatis stanowi przydatny, dodatkowy rodzaj techniki badawczej, pozwalający na ocenę aktywności procesu infekcyjnego w zależności od jego charakteru, szerzenia się oraz zestawienia z innymi czynnikami sprawczymi różnych rodzajów patologii układu moczowo-płciowego, a także obecności powikłań w przebiegu choroby (niepłodność, artropatia indukowana zakażeniem Chlamydia). Wnioski: Stwierdzone zakresy wahań DNA Chlamydii pozwalają na: uzupełnienie listy klinicznych i laboratoryjnych kryteriów aktywności procesu infekcyjnego, zweryfikowanie wskazań do odpowiedniej antybiotykoterapii u chorych prezentujących rozmaity przebieg i nasilenie choroby, adekwatne zaplanowanie monitorowania stężenia DNA w trakcie procesu leczniczego oraz ocenę rokowań (eliminacja zakażenia, jego utrzymywanie się) w przebiegu różnych odmian chlamydiozy.