Artykuł oryginalnyZastosowanie leków biologicznych w leczeniu łuszczycy paznokci - Gerkowicz, Agnieszka; Chodorowska, Grażyna; Chodorowski, Jakub (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Zmiany paznokciowe często towarzyszą objawom skórnym u chorych na łuszczycę. Obserwuje się je u 10–50% osób z łuszczycą zwykłą. Łuszczyca paznokci jest bardzo oporna na leczenie, dlatego stanowi istotny problem ze względów terapeutycznych i psychologicznych. Z tego powodu stale poszukuje się alternatywnych metod leczenia pacjentów, u których konwencjonalne metody miejscowe i ogólne nie powodują poprawy stanu klinicznego chorobowo zmienionych płytek paznokciowych. Ostatnio pojawiły się prace dotyczące możliwości wykorzystania nowych immunomodulacyjnych leków biologicznych w terapii łuszczycy paznokci. Dotychczasowe wyniki badań potwierdzają skuteczność i bezpieczeństwo leczenia przy zastosowaniu infliksymabu i alefaceptu. Nadal prowadzone są badania oceniające korzyści terapeutyczne wynikające z zastosowania w leczeniu łuszczycy paznokci etanerceptu, efalizumabu i adalimumabu. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczący skuteczności i bezpieczeństwa stosowania tych nowoczesnych preparatów w leczeniu łuszczycy paznokci.