Pangastritis a choroba refluksowa przełyku u dzieci i młodzieży - Parzęcka, Monika; Szaflarska-Popławska, Anna; Mierzwa, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wprowadzenie: Rola zakażenia Helicobacter pylori (H. pylori) w patogenezie i częstości występowania choroby refluksowej przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) pozostaje nadal niewyjaśniona. Wpływ zakażenia tymi bakteriami na częstość występowania kwaśnego refluksu żołądkowo-przełykowego zależy od miejsca toczącego się procesu zapalnego, wirulencji bakterii oraz występowania zaburzeń motorycznych przewodu pokarmowego. Patomechanizm tych zależności nie do końca został poznany. Cel: Ocena wpływu zakażenia H. pylori obejmującego cały żołądek (łac. pangastritis) i jego leczenia na częstość występowania GERD u dzieci i młodzieży. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 101 pacjentów w wieku 5–18 lat z objawami dyspeptycznymi, u których wykonano badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego rozpoznając zapalenie błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy. Zakażenie H. pylori potwierdzano w badaniu histopatologicznym i/lub teście ureazowym oraz mocznikowym teście oddechowym. Badanie pH-metryczne przełyku przeprowadzono przed rozpoczęciem terapii i po zakończeniu leczenia zakażenia. Wyniki: Wśród 101 pacjentów, u których stwierdzono zakażenie H. pylori (grupa I), w 62 przypadkach [62/101 (61,4%)] odnotowano zakażenie tą bakterią obejmujące tylko część przedodźwiernikową żołądka – grupa Ia, u 6 pacjentów (0,06%) obejmujące tylko część trzonową – grupa Ib, natomiast u 33 osób [33/101 (32,7%)] pangastritis, występujące w przypadku zakażenia obejmującego część przedodźwiernikową żołądka i trzon – grupa Ic. Nie wykazano różnicy w częstości występowania GERD w grupie pacjentów z pangastritis i w grupie osób z zakażeniem części przedodźwiernikowej (p=1,09, ns) lub trzonu żołądka (p=–0,10, ns). Nie zaobserwowano różnicy w częstości występowania GERD po eradykacji H. pylori w grupie chorych z pangastritis i w grupie pacjentów, którzy nadal byli zakażeni (p=0,10, ns). Wnioski: 1. Zakażenie H. pylori obejmujące cały żołądek nie wpływa na częstość występowania GERD u dzieci i młodzieży. 2. Leczenie eradykacyjne prawdopodobnie nie wpływa na częstość występowania GERD po zakończonym leczeniu.