Wpływ nieswoistych zapaleń jelit na płodność oraz przebieg ciąży i porodu - Radwan, Piotr; Radwan-Kwiatek, Karolina; Kwiatek, Maciej; Skrzydło-Radomańska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ), w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) oraz choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC), dotyczą przede wszystkim ludzi młodych, w wieku rozrodczym. Z tego względu wpływ aktywności choroby oraz stosowanych leków na wskaźniki płodności u mężczyzn i kobiet oraz na przebieg ciąży i porodu, a także postępowanie z pacjentami w wieku okołokoncepcyjnym stanowi niezwykle istotny problem kliniczny. Ogólnie NZJ nie wpływają na zdolność poczęcia u ludzi. Większość stosowanych leków również nie oddziałuje na płodność, z wyjątkiem sulfasalazyny, obniżającej parametry nasienia. Aktywna postać choroby, w momencie poczęcia oraz w czasie ciąży może wpływać na istotny wzrost ryzyka występowania powikłań związanych z ciążą oraz w okresie okołoporodowym. Podstawową zasadą postępowania jest utrzymywanie stanu remisji choroby, z zastosowaniem odpowiedniej farmakoterapii w czasie ciąży. Większość leków stosowanych w WZJG i ChLC jest bezpieczna w ciąży.