Krwawienie ze zmiany Dieulafoy esicy – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Kowalewski, Janusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Zmiana Dieulafoy jest często przyczyną nieustalonego źródła masywnego krwawienia z przewodu pokarmowego. Zmiany te spotyka się w proksymalnej części żołądka, ale mogą występować we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego. Rozpoznanie zmiany Dieulafoy ustala się z reguły na podstawie badania endoskopowego i najczęściej jest leczone metodami endoskopowymi. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 65-letniego mężczyzny z ciężkim krwawieniem z dolnego odcinka przewodu pokarmowego ze zmiany Dieulafoy esicy. Chory był skutecznie leczony założeniem metalowego klipsa na krwawiące naczynie tętnicze.