Nowo rozpoznana cukrzyca typu 2 u chorego z zawałem ściany dolnej mięśnia sercowego – czy błąd dietetyczny może być istotnym czynnikiem ryzyka? - Zalewska, Małgorzata; Jarocka, Iwona; Bachórzewska-Gajewska, Hanna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Cukrzyca jest bardzo ważnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Chorzy na cukrzycę znacznie częściej zapadają na chorobę wieńcową i zawał mięśnia sercowego. U wielu osób cukrzycę rozpoznaje się bardzo późno, już w momencie rozwinięcia się poważnych powikłań. Często zdarza się to dopiero podczas hospitalizacji z powodu zawału mięśnia sercowego. W niniejszym artykule przedstawiono historię 51-letniego chorego z zawałem ściany dolnej mięśnia sercowego, z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2. Chory, nieświadomy błędu dietetycznego, przez wiele lat pił bardzo dużo słodkich napojów.