Hormonalna terapia zastępcza w cukrzycy - Kinalski, Maciej (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Zarówno krótko, jak i długotrwałe obserwacje kobiet poddanych hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) wykazały, że leczenie to łagodziło objawy przekwitania u pacjentek bez cukrzycy. Redukowało także występowanie osteoporozy, korzystnie wpływało na chorobę niedokrwienną serca. Jednak do dziś nie wiadomo, czy u chorych na cukrzycę HTZ jest równie korzystna, jak u pacjentek w populacji ogólnej. Autor sugeruje rozszerzenie tych badań na chore na cukrzycę.