Orientacja życiowa i poziom wsparcia wyznacznikiem zapotrzebowania rodzin na domową opieką hospicyjną - Kurowska, Krystyna; Kołodziejska, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Celem badań było określenie poziomu poczucia koherencji (ang. sense of coherence – SOC) oraz zakresu otrzymywanego wsparcia przez rodziny pacjentów będących pod domową opieką hospicyjną, jako wyznacznika określającego zapotrzebowanie na opiekę. Badania przeprowadzono w miejscu zamieszkania pacjentów objętych opieką przez Zespół Opieki Domowej Domu Sue Ryder w Bydgoszczy. Grupę badaną stanowiło 81 osób z rodzin opiekujących się pacjentem ze schorzeniem nowotworowym. Poczucie koherencji oceniane było za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Badania wykazały, że opiekunowie pacjentów różnią się poziomem SOC oraz wsparcia emocjonalnego. Zbadanie owych zmiennych pozwala na ustalenie zakresu opieki oraz dostosowanie rodzajów wsparcia społecznego do potrzeb opiekunów, co może mieć wpływ na polepszenie jakości opieki nad pacjentem, sprawowanej przez rodziny w domu.