Zastosowanie systemu VAC (vacuum-assisted closure) w leczeniu przetoki jelitowej – opis przypadku - Spychała, Arkadiusz; Murawa, Dawid; Nowaczyk, Piotr; Połom, Karol (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Przetoki jelitowe należą do ciężkich powikłań po operacjach w obrębie przewodu pokarmowego. Spośród różnych metod leczenia przetok na uwagę zasługuje zastosowanie opatrunków próżniowych ze stałym ujemnym ciśnieniem V.A.C. ® Therapy™. System V.A.C. ® Therapy™ wykazuje znamienny wpływ na proces gojenia ran poprzez zwiększenie przepływu krwi w obrębie rany, przyspieszenie procesu ziarninowania, odprowadzanie nadmiaru wycieku z rany oraz zmniejszenie flory bakteryjnej. Do tej pory metoda ta była stosowana w leczeniu zespołu ciasnoty wewnątrzbrzusznej, zakażonych ran pooperacyjnych, owrzodzeń kończyn dolnych, po urazach, wspomagająco przy przeszczepach tkankowych oraz oparzeniach. Kolejnym zastosowaniem tego sposobu leczenia są przetoki jelitowe. Celem pracy było przedstawienie pacjentki z przetoką jelitową leczoną z sukcesem właśnie przy użyciu opatrunków próżniowych.