Kryzys ante portas - Boruc, Rafał; Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Kryzys jest już faktem. Na pierwszy ogień poszedł Narodowy Fundusz Zdrowia, który już odczuł mniejszy spływ składki. Kto ucierpi najbardziej? Szpitale, które będą musiały zawiesić inwestycje i uwzględnić wyższe ceny leków. Możliwy jest zatem wzrost zadłużenia. Branża farmaceutyczna i wyrobów medycznych, choć z pewnością także odczuje skutki kryzysu, z pewnością jednak ucierpi najmniej, w związku z tym, że z samej istoty jest najmniej narażona na spadek koniunktury. Eksporterzy liczą wręcz na zwiększenie zysków. W skali makro – i to powinno zwrócić uwagę – kryzys to ryzyko wstrzymania jakże koniecznych reform w ochronie zdrowia, np. KRUS-u. Szukając oszczędności, rząd nie wspomniał o konieczności objęcia rolników składką na ubezpieczenie zdrowotne, co planował jeszcze na początku kadencji.