Pułapki planu B - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Ogłoszenie planu B stało się wielkim wydarzeniem. Z dyrektorami szpitali i samorządowcami spotkał się przy tej okazji sam premier Donald Tusk. Wygląda na to, że plan B ma na celu li tylko przekształcenie szpitali w spółki. To za mało – argumentuje Maciej Murkowski. Przydałoby się trochę strategicznego planowania pod kątem rzeczywistych potrzeb pacjentów. Dlaczego wciąż utrzymujemy grubo ponad 2 tys. łóżek na oddziałach dermatologicznych, a zapotrzebowanie na oddziały leczące oparzenia zaspokojone jest na poziomie 7 proc.? Nie ma co liczyć na to, że strategicznym planowaniem rozmieszczenia oddziałów na terenie Polski zajmą się urzędnicy Narodowego Funduszu Zdrowia. Tu potrzebna jest centralna strategia na poziomie rządu.