Unia stawia bloki - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Wielu menedżerów szpitali chce unowocześnić swoje bloki operacyjne. Wydatek niemały, ale na szczęście pomocą finansową służy Unia Europejska. Niektórzy już skorzystali: przy udziale unijnych pieniędzy powstał m.in. nowoczesny blok operacyjny w Lubuskim Ośrodku Rehabilitacyjno-Ortopedycznym w Świebodzinie, oddany do użytku w połowie stycznia tego roku. Budowa kosztowała 10,5 mln zł, a jedną trzecią inwestycji sfinansowano z funduszy unijnych. To nie jedyny taki przykład.