SOR(R)-y, miało być tak pięknie… - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Michał Kamiński pisze o faktycznym fiasku funkcjonowania szpitalnych oddziałów ratunkowych. Nie zadbano o właściwe ich rozmieszczenie, nie wzmocniono nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej, wobec czego świetnie wyposażone oddziały świadczą najdroższe usługi z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej.