Homo economicus - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Rozmowa z Jakubem Szulcem, sekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia. Ten ekonomista, eksbankowiec i poseł Platformy Obywatelskiej przyznaje w niej, że do czasu przejścia do resortu nie zajmował się ekonomiką ochrony zdrowia. Jest zaskoczony, że w resorcie ma do dyspozycji tak mało wiarygodnych danych. W związku z tym za jedno z ważniejszych zadań uznaje doprowadzenie do uzyskania wiarygodnych danych o systemie ochrony zdrowia – chociażby dotyczących kosztów zakładów opieki zdrowotnej. Nie jest zwolennikiem podziału Narodowego Funduszu Zdrowia na kilka publicznych ubezpieczalni.