Czy znamy patogenezę nadciśnienia tętniczego? - Gaciong, Zbigniew; Symonides, Bartosz; Góra, Jarosław; Placha, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Pomimo ogromnej liczby badań patogeneza nadciśnienia tętniczego nie została dokładnie poznana. Regulacja ciśnienia tętniczego obejmuje wiele wzajemnie powiązanych czynników wpływających na wielkość średnicy naczynia i odpowiedź na czynniki wazoaktywne, objętość płynów ustrojowych i pojemność minutową. W artykule podsumowano współczesne poglądy na rolę czynników genetycznych i środowiskowych, zwracając uwagę na podstawowe zaburzenia prowadzące do wzrostu ciśnienia tętniczego.