Leczenie współistniejących czynników ryzyka sercowo-naczyniowego u osób z nadciśnieniem tętniczym - Dobosiewicz, Anna; Abramczyk, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Leczenie chorych na nadciśnienie tętnicze, oprócz skutecznej terapii hipotensyjnej, powinno obejmować także ocenę całkowitego ryzyka sercowo-naczyniowego, wykrywanie i leczenie modyfikowalnych czynników ryzyka oraz chorób współistniejących. Zadaniem lekarza jest pomóc choremu w leczeniu otyłości i uzależnienia od tytoniu zarówno metodami niefarmakologicznymi, jak i – w przypadku ich nieskuteczności – poprzez wdrożenie odpowiedniej farmakoterapii. Wielu chorych na nadciśnienie tętnicze wymaga terapii hipolipemizującej statynami, a obciążeni szczególnie wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym mogą odnieść korzyści z leczenia przeciwpłytkowego. Specjalnego podejścia wymaga także chory z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą.