Przydatność całodobowego pomiaru ciśnienia tętniczego w codziennej praktyce lekarskiej - Lewandowski, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W ciągu ostatnich lat automatyczny pomiar ciśnienia tętniczego (ang. ambulatory blood pressure monitoring – ABPM) znalazł szerokie zastosowanie w codziennej praktyce klinicznej. Mimo pewnych ograniczeń wykazuje on istotną przewagę nad pomiarem tradycyjnym, przede wszystkim dzięki wysokiej powtarzalności kolejnych pomiarów oraz możliwości oceny dobowego profilu ciśnienia tętniczego. Stwierdzono, że wartości ciśnienia uzyskane w pomiarze automatycznym lepiej niż pomiary przygodne korelują z powikłaniami narządowymi nadciśnienia. Udowodniono również, że zwiększona zmienność i zaburzony profil dobowy ciśnienia oceniane w ABPM mogą sprzyjać przyspieszonemu rozwojowi powikłań sercowo-naczyniowych. Automatyczny pomiar ciśnienia może być szeroko wykorzystywany w diagnostyce nadciśnienia i monitorowaniu jego leczenia. Ustalono szczególne wskazania do zastosowania tej metody. Należą do nich nadciśnienie białego fartucha, oporne nadciśnienie tętnicze i podejrzenie zaburzeń profilu dobowego ciśnienia.