Ciśnienie centralne – praktyczny parametr czy nowinka naukowa? - Abramczyk, Piotr; Dobosiewicz, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Ciśnienie krwi w aorcie odzwierciedla opór obwodowy, sztywność naczyń i funkcję skurczową lewej komory. Metodą umożliwiającą nieinwazyjną ocenę ciśnienia centralnego i jego składowych (ciśnienia wzmocnienia, współczynnika wzmocnienia, czasu powrotu fali odbitej, centralnego ciśnienia tętna) jest tonometria aplanacyjna. Coraz więcej danych wskazuje, że oceniane parametry mają istotną wartość rokowniczą u osób z nadciśnieniem tętniczym, przerostem mięśnia lewej komory czy chorobą wieńcową, a różny wpływ poszczególnych grup leków na ciśnienie centralne może mieć duże znaczenie praktyczne. Ciśnienie centralne może więc stać się niedługo powszechnie uznanym parametrem służącym do oceny ryzyka chorych na choroby układu krążenia i monitorowania skuteczności terapii hipotensyjnej.