Stres psychiczny a nadciśnienie tętnicze - Kaczyńska, Anna; Gaciong, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Zapadalność na nadciśnienie tętnicze wiąże się ze stopniem rozwoju cywilizacyjnego i narażeniem na bodźce stresowe. Powtarzający się stres zarówno ostry, jak i przewlekły może doprowadzić do wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób podatnych. W populacji można wyodrębnić grupę, u której dochodzi do nadmiernej aktywacji odpowiedzi współczulnej na stres. Grupa ta jest predysponowana do rozwoju chorób układu krążenia m.in. nadciśnienia tętniczego. W zapobieganiu nadmiernym wzrostom ciśnienia tętniczego w odpowiedzi na stres psychiczny wykorzystuje się różne metody farmakologiczne i niefarmakologiczne.