Prędkość fali tętna – nowy czynnik ryzyka powikłań nadciśnienia tętniczego - Pędzich-Placha, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Nadciśnienie tętnicze stanowi główny czynnik ryzyka zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego i dotyczy ok. 30% dorosłej populacji w Polsce, tj. ok. 8 mln osób, natomiast kolejne 8 mln zagrożonych jest rozwojem choroby nadciśnieniowej. Z uwagi na znaczne rozpowszechnienie chorób układu sercowo-naczyniowego coraz częściej kładzie się nacisk na ulepszanie technik związanych z możliwością oceny nieprawidłowości w obrębie ściany i funkcji naczyń, dotyczy to zwłaszcza badań nieinwazyjnych. Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego u osób z chorobą nadciśnieniową zalecają ponadto pomiar parametrów sztywności naczyń, uznając wartości pomiaru prędkości propagacji fali tętna powyżej 12 m/s za dowód subklinicznych powikłań narządowych.