Artykuł oryginalny Przebieg trądziku zwykłego w ocenie pacjentów - Rokowska-Waluch, Anita; Gąska, Anna; Pawlaczyk, Mariola (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Streszczenie Wprowadzenie : Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą aparatu włosowo-łojowego, stanowiącą najczęstszą przyczynę zgłaszania się pacjentów do dermatologa. Dotyczy ok. 80% populacji i pojawia się we wszystkich grupach wiekowych. W patogenezie choroby oprócz łojotoku istotną rolę odgrywa nadmierna mieszkowa keratynizacja, namnażanie Propionibacterium acnes i rozwój stanu zapalnego, zaburzenia hormonalne i uwarunkowania genetyczne. Przewlekły stres psychiczny, czynniki klimatyczne i żywieniowe, leki, kosmetyki i niewłaściwa higiena skóry mogą zaostrzać trądzik. Odpowiedzią na chorobę są często obniżona samoocena, trudności w kontaktach społecznych, niepokój, lęk i depresja. Terapia obejmuje leczenie miejscowe i ogólne. Istotną rolę odgrywa pomoc psychologiczna. Cel : Celem pracy była ocena wyników badań ankietowych dotyczących trądziku, przeprowadzonych wśród kobiet i mężczyzn w różnym wieku. Materiał i metody : Badaniem objęto 100 losowo wybranych osób powyżej 11. roku życia, chorujących na trądzik, ankietowanych za pomocą specjalnie skonstruowanego na rzecz badania kwestionariusza. Pytania ankiety dotyczyły danych demograficznych, wywiadu chorobowego, występowania i sposobów postępowania w przypadku trądziku. Wyniki i wnioski : W badaniu wykazano, że szczyt zapadalności na trądzik przypadł na okres dojrzewania, chociaż znaczny odsetek stanowili chorzy w wieku dorosłym. Najczęściej wykwity trądzikowe zajmowały skórę twarzy. Większość ankietowanych obserwowała związek między nasileniem zmian skórnych a porą roku i dietą. Ponad połowa z nich oceniła przebieg trądziku jako średnio ciężki. Większość badanych podjęła specjalistyczne leczenie dermatologiczne. Słowa kluczowe : trądzik, postępowanie, przebieg.