Jakość życia kobiet z chorobą nowotworową piersi - Barnaś, Edyta; Skręt, Andrzej; Skręt-Magierło, Joanna; Sobolewski, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Nowotworem najczęściej występującym u kobiet polskich jest rak piersi. Dzięki wczesnemu rozpoznaniu i wdrożeniu leczenia wydłuża się czas przeżycia, a schorzenie staje się przewlekłym, wpływając na sprawność biopsychospołeczną i zmieniającej się jakości życia. Cel: Celem badania było określenie jakości życia kobiet z chorobą nowotworową piersi. Materiał i metody: Do pomiaru jakości życia użyto kwestionariusze EORTC, ogólny QLQ-C30 i moduł BR-23. Grupę badaną stanowiło 65 kobiet zrzeszonych w Klubie Amazonek w Rzeszowie. Badanie przeprowadzono w 2007 r. Wyniki: Średni czas od operacji wynosił 4,9 roku. Nie zaobserwowano różnic w analizie poszczególnych skal funkcjonalnych kwestionariusza QLQ-C30: najlepsze wyniki zaobserwowano w obszarze funkcjonowania fizycznego i w realizowaniu ról społecznych. Najrzadziej badane zgłaszały następujące dolegliwości: mdłości, wymioty, biegunkę oraz zmniejszone łaknienie. Najczęściej występowały: bezsenność, trudności finansowe i zmęczenie. W skalach oceniających jakość życia związaną z chorobą najlepiej został oceniony obraz swojego ciała, natomiast najniższą punktację otrzymał wynik – przyjemność seksualna. Dolegliwości związane ze schorzeniem nowotworowym piersi dotyczyły chorej piersi i/lub jej okolicy. Wykazano, że im dłuższy czas od operacji, tym większe nasilenie niepożądanych objawów ze strony ręki po stronie operowanej. Wnioski: Wyniki badań wskazują na konieczność szeroko rozumianej rehabilitacji psychofizycznej kobiet po leczeniu raka piersi, niezależnie od czasu, jaki upłynął od momentu diagnozy i leczenia. Działania te powinny być prowadzone przez osoby przygotowane do edukacji i udzielania wsparcia.