Polimorfizmy receptora estrogenowego a u kobiet chorych na raka piersi i ich znaczenie kliniczne - Makowski, Marcin; Połać, Ireneusz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Receptor estrogenowy a ma bardzo szeroki zakres działania. Biorąc pod uwagę jego występowanie w różnych narządach, należy podejrzewać możliwe do wystąpienia implikacje kliniczne. Dotychczasowe badania nie rozstrzygają, czy występowanie polimorfizmów w obrębie genu dla receptora estrogenowego ma znaczenie kliniczne i czy ich oznaczanie może przydać się w codziennej praktyce lekarskiej, ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki i leczenia raka piersi. W niniejszym opracowaniu przedstawiono przegląd informacji na temat wpływu polimorfizmu receptora estrogenowego na występowanie raka piersi, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykorzystanie tego zjawiska w warunkach klinicznych.