Trzustka ektopowa u dzieci – aktualny stan wiedzy - Pytrus, Tomasz; Iwańczak, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Ektopia trzustki jest rzadko obserwowanym i rozpoznawanym u dzieci schorzeniem przewodu pokarmowego. Nie do końca poznano etiopatogenezę choroby, a przebieg jej zwykle jest bezobjawowy. Do najpoważniejszych powikłań zalicza się: krwawienie, niedrożność oraz możliwość transformacji nowotworowej. W niniejszym artykule autorzy przedstawiają obecny stan wiedzy na temat tej jednostki chorobowej na podstawie aktualnego piśmiennictwa.