Ogniskowy guzkowy rozrost wątroby – doświadczenia własne - Cichoż-Lach, Halina; Prozorow-Król, Beata; Swatek, Jarosław; Celiński, Krzysztof; Słomka, Maria; Buk, Leszek; Korobowicz, Elżbieta; Lis, Emilia (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Ogniskowy rozrost guzkowy (ORG) jest kwalifikowany jako niezłośliwy nowotwór wątroby typu tumour- -like lesion. Cel: Celem niniejszej pracy było określenie, czy istnieją typowe cechy z wywiadu medycznego i w badaniach dodatkowych, które mogłyby sugerować ustalenie rozpoznania ORG, potwierdzonego następnie biopsją zmiany ogniskowej wątroby w celu uzyskania niepodważalnego rozpoznania. Materiał i metody: Retrospektywnie analizowano dane kliniczne 28 osób z ORG hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie od 1 stycznia 2002 r. do 31 października 2007 r. Wyniki: Wśród 667 pacjentów hospitalizowanych w analizowanym czasie z powodu zmian ogniskowych w wątrobie za pomocą biopsji wątroby wyodrębniono 28 chorych (92,86% kobiet) z ORG. Wśród 26 kobiet 16 z nich stosowało doustne środki antykoncepcyjne, natomiast 5 – leczenie hipotensyjne. Dwóch analizowanych mężczyzn nie przyjmowało żadnych leków. Średnie stężenia transaminaz alaninowej, asparaginianowej i a-fetoproteiny u wszystkich badanych pozostawały w granicach normy. Ogniskowy rozrost guzkowy u wszystkich analizowanych pacjentów miał postać pojedynczej, bezobjawowej zmiany ogniskowej o średnicy 24–121 mm wykrytej przypadkowo w czasie badania ultrasonograficznego jamy brzusznej. Za pomocą ultrasonografii wykazano obecność blizny centralnej u 9 z 28 pacjentów, natomiast za pomocą tomografii komputerowej u 14 z 23 poddanych badaniu. Wnioski: Ogniskowy rozrost guzkowy jest rzadką patologią, w materiale własnym stanowił 4,20% wszystkich przypadków osób hospitalizowanych z powodu zmian ogniskowych wątroby w analizowanym czasie. Dotykał w większości kobiet (zwłaszcza stosujących doustną antykoncepcję) i nie wykazywał zmian w badaniach laboratoryjnych. Manifestował się jako stwierdzane przypadkowo pojedyncze ognisko w wątrobie, z obecnością centralnej blizny uwidocznionej u 32–60% pacjentów, zależnie od zastosowanej techniki obrazowania. Brak centralnej blizny sprawia, że nie znajduje się innych w pełni swoistych cech typowych dla ORG w badaniach obrazujących. Podstawą rozpoznania pozostaje wówczas biopsja wątroby.