Zwężenie zstępnicy jako powikłanie ostrego zapalenia trzustki - Kędra, Bogusław; Myśliwiec, Piotr; Romatowski, Wojciech (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Najczęstsze jelitowe powikłania ostrego zapalenia trzustki obejmują niedrożność porażenną, martwicę okrężnicy oraz przetokę jelitową. Rzadko opisywano niedrożność jelita grubego. W niniejszej pracy zaprezentowano przypadek 53-letniego mężczyzny z niedrożnością jelita grubego, która wystąpiła 2 mies. po hospitalizacji z powodu ostrego zapalenia trzustki. W tomografii komputerowej obserwowano masywne poszerzenie jelit do wysokości zagięcia śledzionowego oraz cechy niedokrwienia ogona trzustki. Podczas laparotomii stwierdzono guz zamykający światło zagięcia wątrobowego okrężnicy oraz rozległą martwicę trzustki. Wykonano operację Hartmanna oraz lewostronną pankreatektomię. Na podstawie badania pooperacyjnego rozpoznano przewlekłe zwłókniające zapalenie ogona trzustki obejmujące zagięcie śledzionowe okrężnicy. Przebieg pooperacyjny był powikłany przetoką trzustkową, która zamknęła się w ciągu miesiąca, oraz kamicą moczowodową. W drugim etapie odtworzono ciągłości okrężnicy. Autorzy proponują, aby każdemu pacjentowi z niedrożnością jelita grubego po przebytym ostrym zapaleniu trzustki przeprowadzić przed operacją pełną diagnostykę, obejmującą tomografię komputerową jamy brzusznej. Pozwala to na wybór najlepszej metody leczenia oraz dostępu chirurgicznego, jeśli konieczna jest operacja.