Kiedy powinno stosować się probiotyki? - Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Romańczuk, Bartosz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do najczęściej stosowanych bakterii probiotycznych należą pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus i Bifidobacterium) oraz drożdżaki (Saccharomyces). Najlepiej poznanym probiotykiem, którego działanie potwierdzono w wielu badaniach klinicznych, jest Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). W poniższej pracy przedstawiono wyniki wielu badań dotyczących roli probiotyków w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób, szczególnie przewodu pokarmowego.