Postępy w terapii w wybranych patologiach okresu noworodkowego - Dobrzańska, Anna; Gołkowska, Małgorzata; Gruszfeld, Dariusz; Czech-Kowalska, Justyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Niedotlenienie okołoporodowe jest najczęstszą przyczyną zachorowalności i umieralności noworodków, najczęstszym czynnikiem etiologicznym krwawień do ośrodkowego układu nerwowego oraz zmian leukomalacyjnych w mózgu. Zapobieganie niedotlenieniu okołoporodowemu i jego skutkom stanowi jedno z najpoważniejszych wyzwań stojących przed neonatologią XXI wieku.