Schorzenia przyzębia jako przyczyny chorób ogólnoustrojowych - Ziętek, Marek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W pracy przedstawiono objawy zapaleń dziąseł i przyzębia. Opisano także procesy zapalne zachodzące w tych tkankach, zwracając szczególną uwagę na znaczenie biofilmu bakteryjnego. W dalszej części omówiono zależności między zakażeniem bakteryjnym w jamie ustnej a schorzeniami ogólnoustrojowymi, ze szczególnym uwzględnieniem miażdżycy naczyń, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i przedwczesnych porodów. Podano także podstawowe zasady leczenia chorób przyzębia.