Co nowego w diagnostyce i leczeniu chorób afektywnych i schizofrenii - Rybakowski, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W artykule przedstawiono nowe informacje dotyczące rozpoznawania i leczenia chorób afektywnych i schizofrenii. W tematyce chorób afektywnych omówiono wyniki współczesnych badań rozpoznawania zaburzeń afektywnych dwubiegunowych, stosowania leków normotymicznych oraz leczenia depresji, zwłaszcza lekoopornej. W odniesieniu do schizofrenii zaprezentowano ewolucję dotyczącą leczenia objawów „docelowych” schizofrenii, aktualną teorię neurorozwojową oraz znaczenie, jakie dla terapii tej choroby miało wprowadzenie leków antypsychotycznych II generacji. Szczególną uwagę zwrócono na badania prowadzone w Polsce, zwłaszcza w ośrodku poznańskim. W końcowej części artykułu omówiono wyniki współczesnych badań genetyczno-molekularnych oraz psychofarmakologicznych, podważających dychotomiczną koncepcję podziału zaburzeń psychicznych zaproponowaną 110 lat temu przez Emila Kraepelina.