Nowe metody diagnostyki obrazowej – od struktury do funkcji - Walecki, Jerzy; Zawadzki, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Niniejsza publikacja obejmuje wybrane zagadnienia z zakresu diagnostyki obrazowej i prezentuje możliwości dwóch najważniejszych metod radiologicznych – tomografii komputerowej (TK) i rezonansu magnetycznego (magnetic resonance – MR). Wiele innych metod diagnostycznych, takich jak ultrasonografia czy radiologia konwencjonalna, pozostaje nadal niezbędnym elementem kompleksowej diagnostyki, często odgrywając rolę techniki pierwszego kroku bądź metody skriningowej – wymagają one jednak w przypadkach diagnostycznie trudnych weryfikacji w TK lub MR.