Telemedycyna – teoria i praktyka - Puchała, Edward; Bujnowska-Fedak, Maria Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Wraz z rozwojem technologii telekomunikacyjnych i informatycznych pojawiają się nowe możliwości w zakresie wyrównywania dostępu do usług medycznych. W szczególności dotyczy to diagnostyki, terapii i profilaktyki. Systemy telemedyczne znajdują zastosowanie nie tylko w obsłudze użytkowników znacznie oddalonych od siebie, ale także na obszarach jednego szpitala czy kliniki. W komunikacji wykorzystują technologie przewodowe i bezprzewodowe. W pracy przedstawiono podstawowe aspekty związane z projektowaniem, wdrażaniem i eksploatacją systemów telemedycznych. W szczególności omówiono PH-net jako przykład praktycznej implementacji.