Oporne i trudne do leczenia nadciśnienie tętnicze - Jędrusik, Piotr; Gaciong, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Prawdziwa oporność nadciśnienia tętniczego występuje rzadko, lecz uzyskanie docelowej wartości ciśnienia tętniczego jest trudne w wielu przypadkach pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Już na poziomie opieki podstawowej należy określić, czy nie mamy do czynienia z rzekomą opornością wynikającą z błędów w pomiarze ciśnienia, reakcją białego fartucha czy niedostatecznym przestrzeganiem zaleceń terapeutycznych przez chorego. W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza przy podejrzeniu wtórnej postaci nadciśnienia tętniczego, pacjent może wymagać skierowania do ośrodka specjalistycznego.