Rola dokumentacji medycznej POZ w wykrywaniu przypadków przemocy w rodzinie - Drobnik, Jarosław; Susło, Robert; Trnka, Jakub (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Przemoc domowa jest zjawiskiem często spotykanym w społeczeństwie, a zatem także wśród pacjentów lekarzy rodzinnych. Tylko nieliczne przypadki są zgłaszane i rejestrowane. Lekarz rodzinny z racji swej unikalnej pozycji w systemie zabezpieczenia medycznego – mając z jednej strony bezpośredni i długoletni kontakt z pacjentami, często w ich miejscu zamieszkania, z drugiej zaś, dzięki swej roli koordynującej działania innych profesjonalistów medycznych i mogąc uzyskać pełen obraz tych działań – pod warunkiem odpowiedniego prowadzenia dokumentacji medycznej może wychwycić serie aktów agresji. Rozpatrywane pojedynczo nie powalają one zwykle na dokonanie ich jednoznacznej interpretacji, jednak postrzegane razem składają się na przemoc domową.