Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania tiotropium w leczeniu długotrwałym. Badanie UPLIFT - Kozielski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Podstawową rolę w leczeniu chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) odgrywają leki rozszerzające oskrzela. W pracy omówiono wartość stosowania w tym leczeniu długo działającego cholinolityku – tiotropium. Skuteczność i działanie uboczne leku scharakteryzowano na podstawie badania UPLIFT.