Koszyk tak, sieci nie - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2009)
Wiceprzewodnicząca Sejmowej Komisji Zdrowia Beata Małecka-Libera podkreśla, że najważniejsze teraz są prace nad koszykiem świadczeń gwarantowanych, a następnie ubezpieczeniami zdrowotnymi. Co znajdzie się w koszyku? To, co obecnie kontraktuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Kiedy zaś będzie koszyk, zostanie przygotowany grunt pod stworzenie ustawy o ubezpieczeniach dodatkowych. Posłanka podkreśla, że Platforma Obywatelska nie jest zainteresowana pracami nad siecią szpitali, uznając tę koncepcję za przejaw ręcznego sterowania. Rozmowa z wiceprzewodniczącą Sejmowej Komisji Zdrowia Beatą Małecką-Liberą.