Feudalna medycyna - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2009)
Strach przed reformą to także strach przełożonych, że nie będą mogli odgrywać roli najmądrzejszego w klinice, że będą musieli uznać, że są od nich lepsi. Dlaczego młody człowiek ma być równy mnie, skoro mam lat 50, o on 35. To ja jestem panem, ja rządzę, jeśli kogoś nie lubię, to go nie dopuszczę do niczego – mówi w ostatnim wywiadzie dla Menedżera zdrowia Zbigniew Religa.